Doa Selamat Kepada Mangsa-mangsa Runtuhan Jambatan di Minnesota

Haraplah anda semua mengambil masa untuk berdoa agar mangsa-mangsa yang terlibat dalam runtuhan jambatan yang ngeri di Minnesota itu dalam keadaan yang selamat. Walaupun tragedi ini memang tidak dijangka sama sekali oleh ribuan pengguna jambatan ini, namun, masalah-masalah yang dihadapi oleh jambatan berumur lebih kurang 40 tahun ini telah muncul sejak tahun 1990 dan dalam laporan 2005.

Ini patut menjadi teladan kepada pihak-pihak berkuasa di Malaysia yang sering menghadapi masalah-masalah infrastruktur terhadap bangunan-bangunan yang mereka bina. Tidak boleh dinafikan bahawa mereka yang menjalankan tugas membina apa-apa jua bangunan dan infrastruktur awam haruslah sering menjalankan pemeriksaan yang rapi setiap tahun supaya masalah yang lebih serius tidak timbul. Keselamatan orang-orang awam haruslah dipentingkan!

Saya pasti kita semua tidak mahu tragedi Highland Towers yang berlaku kira-kira lebih 10 tahun dulu tu diulangi, kan? Apatah lagi desas-desus yang saya pernah dengar oleh kawan-kawan saya di Pulau Pinang tentang keselamatan Jambatan Pulau Pinang kita. Harap-harap kerja pemulihan dan pemeriksaan telah dijalankan secara rapi, saya pasti tidak mahu Jambatan Pulau Pinang kita yang nampak begitu teguh dan gagah tiba-tiba runtuh ke dalam laut pada masa depan!

Kita semua memang patut bantu menbangunkan negara Malaysia, tapi janganlah sampai kita mengabaikan kualiti dalam usaha mengejar kejayaan dan kekayaan!

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s%d bloggers like this: